Skip to content Skip to footer

İstiridye Mantarı Ticareti

Mantar ticari son dönemlerin en popüler ticaret kanallarından bir tanesidir. Yeni bir iş alanı peşinde olanları yakından ilgilendiren mantar yetiştiriciliği konusunda hakkında tüm detaylar yazımız içeriğinde yer almaktadır. Mantar üretimi denildiğinde akla belli başlı mantar çeşitleri gelmektedir. Bunlardan ilki kültür mantarıdır. Doğada pek çok farklı mantar türü bulunmasına rağmen tüketilen ve bilinen mantar sayısı oldukça azdır. Kültür mantarı sonrasında ise yine son dönemlerde popüler olmuş olan istiridye mantarı – kayın mantarı gelmektedir. Birde trüf mantarı var fakat piyasada en çok rağbet kültür mantarı ve istiridye mantarınadır. Mantar yetiştirme işine girmek isteyen kişilerin aslında yeni yeni gelişen istiridye mantar pazarına hitap etmeleri çok daha mantıklı bir ticari girişim adımı olacaktır.

İstiridye Mantarı Yetiştirme Ortamı

Mantarların doğal ortamları haricinde ticari amaçlı olarak daha çok verim alabilmek adına hazırlanan mantar ekim ortamına mantarhane denilmektedir. Mantarhaneler yapılırken üretimi yapılacak olan mantarın çeşidine göre farklılık gösteren nitelikleri olabilmektedir. Bu nedenle mantar üretimine başlamak isteyen kişilerin öncelikli olarak hangi mantar üretimi yapacağına karar vermesi gerekir. İstiridye mantarı için hazırlanacak olan mantarhanenin mantar yetiştirmeye elverişli olması gerekmektedir. Yalıtma sistemi olan, ısı ve nemin ayarlanabildiği, oksijen seviyesi yüksek, güneş ışığının girmediği ortamlar istiridye mantarı için verimli yetiştirme alanlarıdır. Tabi ki sulama ve atık su gider sistemi de mantarhane için gereklidir.

İstiridye Mantarı Kompostu

Mantarların uygun ortamda yetişebilmesi için mantar kompostu denilen karışımın doğru bir şekilde hazırlanması ya da kompostun temin edildiği yerlerden satın alınması gerekmektedir. Eğer iyi bir kompost ayarlanmadıysa ortam ne kadar doğru olursa olsun istiridye mantar üretiminden istenilen verimin alınması mümkün değildir. Mantarcılık zor bir iş olmamasına rağmen hata kabul etmeyen ve kesinlikle mantarın yetişme ortamına uyum sağlanması gereken bir sektördür. Doğru argümanlar ile bu işe başlandığında sonrası ekim ve hasat süreçleri mantar üretimi yapan kişiler için kolay geçmektedir. Üstelik doğru hamleler uygulandığında mantardan oldukça güze bir verim elde edilmektedir. Bu da üreticiye ticari kazanç olarak yansımaktadır.