Skip to content Skip to footer

Sirkeli İstiridye Mantar Sote

Adım “yemek cini” olunca menü ve tarif sormak için danışanım çok oluyor 😊 Yakın arkadaşlarımdan biri de ilk defa istiridye mantarı aldığını söyleyip tarif sorunca, şimdiye kadar kanlıca mantarı ve kültür mantarı dışında mantar pişirmeyen bir yemek cini olarak kendisine güvenilir bularak gözüme kestirdiğim iki tarifin linkini gönderdim. Sonuçtan o kadar memnun kalmış ki ben de istiridye mantarı alıp denemese miydim? 😁 Aldığım tarifi biraz değiştirerek uyguladım. Sonuca gelirsek; tek kelimeyle mükemmel. Hatta o aralar her hafta perşembe günü beyzadem pazardan istiridyemantarı getirir oldu, taze taze bu tarifi yapalım diye.

Malzemeler
– 750 gr. istiridye (kayın) mantarı
– 4 – 5 diş sarımsak
– 2 yemek kaşığı limon suyu
– 3 – 4 yemek kaşığı elma sirkesi
– Zeytinyağı
– 1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı
1. Mantarları yıkayıp kalın saplarını kesin. İri olanların saplarını biraz daha derinden tekrar kesin, çünkü piştikten sonra sert kalıyorlar.
Sirkeli İstiridye Mantar Sote
2. Mantarları uzunlamasına parmak şeklinde dilimleyin.
Sirkeli İstiridye Mantar Sote
3. Geniş bir tavada zeytinyağını alıp mümkün olduğunca her mantar yüzeye temas edecek şekilde dizin. Miktar fazla olunca bu pek mümkün olmuyor tabi. Mantarlar suyunu hafif salınca tavanın kapağını kapatarak bu suda 10 dk. kadar biraz yumuşamasını sağlayın. Daha sonra tavanın kapağını açıp ateşi biraz yükselterek suyun buharlaşmasını sağlayın.
Sirkeli İstiridye Mantar Sote
4. Suyunu çeken mantarların üzerine tereyağını, baharatları, limon suyu ve sirkeyi ilave edip biraz kızarana kadar soteleyin. Sıcak sıcak servis edin.